GK Hindi Quiz #1: इतिहास सामान्य ज्ञान, सभी परीक्षाओं के लिए

Brief Information:

1.Who was the other Congress leader who joined with Motilal Nehru to start the Swaraj Party in 1923 ?
(A) B.G. Tilak
(B) Chittaranjan Das
(C) M.K. Gandhi
(D) G.K. Gokhale

Show Answer Hide Answer

Correct Answer: (B) Chittaranjan Das
Notes:
In December 1922, Chittaranjan Das, Narasimha Chintaman Kelkar and Motilal Nehru formed the Congress- Khilafat Swarajaya Party with Das as the president and Nehru as one of the secretaries. Other prominent leaders included Subhas Chandra Bose, Vithalbhai Patel and other Congress leaders who were becoming dissatisfied with the Congress.
2. Who is known for establishing the “Anand Van” ?
(A) Jubilant Buddha
(B) H. N. Bahuguna
(C) Baba Amte
(D) Motilal Nehru

Show Answer Hide Answer

Correct Answer: (C) Baba Amte
Notes:
Anandvan, located near Warora in Chandrapur district in the state of Maharashtra, India, is an ashram, and a community rehabilitation centre for leprosy patients and the disabled from downtrodden sections of society. It was founded in 1948 by noted social activist, Baba Amte.
3. Rowlatt Act 1919 was enacted during the period of
(A) Lord Chelmsford
(B) Lord William
(C) Lord Minto
(D) Lord Bentinck

Show Answer Hide Answer

Correct Answer: (A) Lord Chelmsford
Notes:
The Rowlatt Act was passed by the Imperial Legislative Council in London on 10 March 1919, indefinitely extending “emergency measures” enacted during the First World War in order to control public unrest and root out conspiracy. Lord Chelmsford (1916 to 1921) was the Viceroy of India then.
4. Constituent Assembly of India was formulated on the recommendation of
(A) Wavel Plan
(B) Cripps Mission
(C) August Offer
(D) Cabinet Mission

Show Answer Hide Answer

Correct Answer: (D) Cabinet Mission
Notes:
The Constituent Assembly was set up while India was still under British rule, following negotiations between Indian leaders and members of the 1946 Cabinet Mission to India from the United Kingdom. The announcement of the Plan on May 16, 1946 was preceded by the Shimla Conference of 1945
5. Who said “Truth is the ultimate reality and it is God” ?
(A) Swamy Vivekananda
(B) Rabindra Nath Tagore
(C) M.K.Gandhi
(D) Radhakrishnan

Show Answer Hide Answer

Correct Answer: (C) M.K.Gandhi
Notes:
Gandhi was known to have considered truth something similar to that. Baruch Spinoza considered ultimate truth as the ultimate reality of a rationally ordered system that is God. This ultimate truth is God (as God is also Truth) and morality - the moral laws and code - its basis.
6. Which of the following tribes is associated with the “Tana Bhagat” movement ?
(A) Uraon
(B) Munda
(C) Santhal
(D) Kondadora

Show Answer Hide Answer

Correct Answer: (A) Uraon
Notes:
Just like the Birsa’s religious movement among the Mundas, a similar religious movement gained among the Oraon known as Tana Bhagat. The movement was apparently initiated in 1914 by a young Oraon tribesman known as Jatra Oraon.
7. Who founded the Naujawan Bharat Sabha ?
(A) B.C.Pal
(B) G. Subramania Iyer
(C) Sardar Bagat Singh
(D) Rukmani Lakshmipath

Show Answer Hide Answer

Correct Answer: (C) Sardar Bagat Singh
Notes:
The Naujawan Bharat Sabha was founded by Bhagat Singh in March 1926 and was declared illegal under the Criminal Law Amendment Act of 1908 in September 1934. Its purpose was to help foster revolution against the British Raj by gathering together worker and peasant youth.
8. The Narendra Mandal or Chamber of Princes was inaugurated in 1921 by
(A) Lord Curzon
(B) Lord Wellesley
(C) Duke of Cannaught
(D) Duke of Wellingdon

Show Answer Hide Answer

Correct Answer: (C) Duke of Cannaught
Notes:
It was by a royal proclamation that the Chamber of Princes was instituted on 8 February 1921. The inauguration ceremony was performed by His Royal Highness the Duke of Connaught in the Diwan-i-am of Red Fort on behalf of His Majesty the King Emperor.
9. Who is commonly known as the Iron Man ?
(A) Sardar Vallabh Bhai Patel
(C) Vittal Bhai Patel
(B) Bal Gangadhar Tilak
(D) Bipin Chandra Pal

Show Answer Hide Answer

Correct Answer: (A) Sardar Vallabh Bhai Patel
Notes:
Sardar Vallabhbhai Jhaverbhai Patel was known as the “Iron Man of India” or “Bismarck of India.” He showed exemplary statesmanship in the integration of princely states with the Union of India.
10. Gandhiji withdraw the Non Cooperation Movement due to
(A) Chauri-Chaura Incident
(B) Champaran Movement
(C) Kakori Conspiracy
(D) Bardoli Movement

Show Answer Hide Answer

Correct Answer: (A) Chauri-Chaura Incident
Notes:
The Non-Cooperation Movement was withdrawn by Gandhiji due to violence in the Chauri Chaura incident. The incident involved the setting on fire of a police chowki (station) by a mob of angry citizens in 1922 which killed 22 policemen inside.
Newer Post
 
Top